Jul i Arendal, Norge, Europa, Jorden, Melkeveien, Universet

Opplev en annerledes juleforestilling!

Bli med oss på reisen gjennom tid og univers og hør en eldgammel historie;
Bibelens juleevangelie, satt inn i sin sammenheng og fortalt i dagens fantasy-sjanger.
Forestillingen er fortellerteater krydret med julesanger som har blitt brukt i Norge gjennom 300 år, med både lokale, nasjonale og internasjonale røtter.
Og en helt nyskrevet julesang!

Skuespiller Heidrun Sangvik
Sanger og musikker Rolf Magne Schmidt Asser

Urpremiere var 9. desember 2023 i Kraftverket Scene, Kulturkammeret, Arendal
Det vil bli nye visninger av forestillingen i november og desember 2024

Om forestillingen

I Begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. I begynnelsen før verdens grunnvoll ble lagt. Før dinosaurene, før vår tids første morgen, før alt vi kjenner til, fantes Gud. Gud, Ordet og Ånden. Og mye annet som er langt utenfor vår kunnskap; engler, kjeruber og mange ulike vesener med ulik rang, styrke og oppgave, i alle himlenes dimensjoner. Alle himlenes skapninger tilbad Gud, Allfader, Skaperen. Det var harmoni og orden.

Men, blant Guds sønner, englene, var det noen som var sterkere og mektigere enn alle de andre. En av disse hadde som hovedoppgave å lede lovsangen og tilbedelsen av Gud Fader. Men han lot sjalusi vokse frem i sitt hjerte og sinn: «Hvorfor skal bare Gud ha æren? Jeg er vakker. Jeg er intelligent og mektig. Jeg vil bli lik Den Høyeste. Hvorfor skulle ikke jeg få alles tilbedelse?» 

Hans navn var Lucifer, og han vokste seg mektig i sine egne tanker. Til slutt fikk han 1/3 av himmelrommets engler med seg, og gjorde opprør mot Gud den Allmektige.

Slik starter forestillingen, og bakteppet for tidenes kamp mellom godt og ondt foldes ut. Men hvem står kampen imellom? Og hvilken rolle har menneskene, disse svake små skapningene, i denne episke striden? 

Glimt fra forestillingen

Sterk tradisjon, kultur og arv

Bibelen har gjennom 1000 år hatt en sterk tradisjon i Norge, og er en integrert del av vår kultur og arv – kanskje mer enn vi tenker over. Det at vi har 9 høytidsdager (6 hendelser) i Norge, som alle er knyttet til denne eldgamle boka, sier noe om hvor stor betydning den har hatt for oppbygningen av vårt samfunn. Vi har uttrykk og ordtak fra denne boka som «Ramaskrik» og «Det du vil at andre skal gjøre mot deg, skal du gjøre mot dem». Og vi har grunnleggende normer i vår kultur som det å være pålitelig, snakke sant, ikke stjele eller lyve, men være ærlige - som alle stammer fra Bibelen, som ble skrevet for 2000 – 3500år siden, og kom til Norge i år 1000 e.Kr (etter Kristus).

Men hva handler boka egentlig om? De fleste av oss har vel hørt om «Juleevangeliet»; om Maria som ble gravid uten å ha sex først og Jesusbarnet i krybben. Kanskje med noen søte baby-engler med små harper og god julestemning ... Men hva handler den egentlig om?

I denne forestillingen forsøker vi å gjenfortelle Bibelens gjennomgående historie i sin helhet: den universelle kampen mellom det gode og det onde; med en Gud som blir født på jorden, kraftige himmelvesener som kontakter menneskene, og menneskenes mulighet til å få guddommelig kraft og spille en viktig rolle i kampen om jorden og menneskenes sinn.

En reise i musikkhistorie

Sang er en viktig kulturbærer, og er kanskje den tydeligste kulturelle formen som vi har klart å overlevere fra generasjon til generasjon, som en del av våre tradisjoner i «de tusen hjem». Særlig julesangene. Vi har derfor valgt å bruke utdrag fra julesanger som har preget Norge gjennom de siste 300 årene, som en ramme og gjennomgående tråd i fortellingen.  

Det blir mange kjente, og mindre kjente norske sanger, men også noen internasjonale sanger, da Norge, og særlig kystbyene, har lang fartstid i internasjonal handel med impulser fra verden - og en helt ny julesang!

Publikums respons

Kunstnerne bak

Heidrun Sangvik

Heidrun Sangvik er en uavhengig skuespiller med erfaring fra både egenproduserte forestillinger og oppdrag for andre. Hun har en bachelorgrader i Samtidsteater fra Universitetet i Agder, samt School of Preforming Arts fra USA og kortere regi- og skuespillerkurs i Norge.  I tillegg har hun en bachelor i Personalledelse, økonomi og administrasjon fra Høyskolen i Agder.

Scenekarriere
Sangvik har spilt i en rekke forestillinger som spenner fra barne- til voksen teater, inkludert egne verk som «Drageskogen» og «Valgets kvaler». Hun har også hatt roller i klassikere som «En midtsommernattsdrøm» og «Pinocchio».

Visjon
Sangvik er drevet av ønsket om å skape teater som er relevant og resonnerer med samtiden, med en sterk interesse for de mellommenneskelige relasjonene både på scenen og med publikum.
Heidrun Sangvik kombinerer sin kunstneriske lidenskap med administrativ dyktighet, og viser seg som en dedikert og allsidig skuespiller.

Rolf Magne Asser

Rolf Magne Schmidt Asser har en bakgrunn fra Norges Musikkhøgskole med studier i sang og saksofon. Fra 2002 til 2012 var han ansatt som sanger i Operakoret ved Den Norske Opera. Han har vært medlem av flere av Norges fremste vokalensembler, blant annet Gli Scapoli, Quattro Stagioni, Det Norske Solistkor, Reza ei Ragazzi, og Kristiansand Solistensemble.

Asser synger i vokalensemblet Nordic Voices, som hyppig turnerer i Europa, Japan, Canada og USA. Han har bidratt på rundt tretti CD-innspillinger gjennom sin karriere. I 2010 utgav han soloalbumet «Lysstyrke».

Asser har siden 1996 arbeidet som frilans sanger og har utforsket et bredt spekter av musikalske sjangre, fra popmusikk til samtidsmusikk.

Amanda Øiestad Nilsen

Vi har hatt gleden av å ha med dramaturg Amanda Øiestad Nilsen som "Ytre øye" ved to av prøvene. Nilsen har mastergrad i Dramaturgi fra Aarhus Universitet, tilleggsutdannelse i journalistikk fra Danmarks Medie- og journalisthøyskole og bachelorgrad i Teatervitenskap fra Universtietet i Bergen.