«Ei fantastisk nyskrive juleforestilling!
Heilproff!!»
- Jan Kløvstad
- Beate Berntsen
- Elin Børud
Opplev en tidløs fortelling på en helt ny og levende måte med «Juleevangeliet – din plass i universet», sterkt fremført av skuespiller Heidrun Sangvik og sanger Rolf Magne Asser. Bli med på en reise som strekker seg fra verdens grunnvoll og utforsker de evige spørsmålene om godhet, ondskap, og menneskets rolle i et kosmiske dramaet.
Sangvik Produksjoner er stolt over å presentere denne monolog-teaterforestillingen som fletter sammen musikk og historie, mens den dykker ned i Bibelens dype, rike tradisjon og Norges kulturelle arv.
Dette er ikke bare en teaterforestilling; det er en hjertevarmende invitasjon til å utforske din egen tro, din egen historie, og kanskje til og med finne din egen plass i universet. Sikre deg en billett og vær klar for en kveld fylt med underholdning, refleksjon, inspirasjon og ettertanke. «Juleevangeliet – Din plass i universet» er en begivenhet du ikke vil gå glipp av.
«I Begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. I begynnelsen før verdens grunnvoll ble lagt. Før dinosaurene, før vår tids første morgen, før alt vi kjenner til, fantes Gud. Gud, Ordet og Ånden. Og mye annet som er langt utenfor vår kunnskap; engler, kjeruber og mange ulike vesener med ulik rang, styrke og oppgave, i alle himlenes dimensjoner. Alle himlenes skapninger tilbad Gud, Allfader, Skaperen. Det var harmoni og orden.
Men, blant Guds sønner, englene, var det noen som var sterkere og mektigere enn alle de andre. En av disse hadde som hovedoppgave å lede lovsangen og tilbedelsen av Gud Fader. Men han lot sjalusi vokse frem i sitt hjerte og sinn: «Hvorfor skal bare Gud ha æren? Jeg er vakker. Jeg er intelligent og mektig. Jeg vil bli lik Den Høyeste. Hvorfor skulle ikke jeg få alles tilbedelse?»
Hans navn var Lucifer, og han vokste seg mektig i sine egne tanker. Til slutt fikk han 1/3 av himmelrommets engler med seg, og gjorde opprør mot Gud den Allmektige.»
Slik starter forestillingen, og bakteppet for tidenes kamp mellom godt og ondt foldes ut. Men hvem står kampen imellom? Og hvilken rolle har menneskene, disse svake små skapningene, i denne episke striden?
Bibelen har gjennom 1000 år hatt en sterk tradisjon i Norge, og er en integrert del av vår kultur og arv – kanskje mer enn vi tenker over. Det at vi har 9 høytidsdager (6 hendelser) i Norge, som alle er knyttet til denne eldgamle boka, sier noe om hvor stor betydning den har hatt for oppbygningen av vårt samfunn. Vi har uttrykk og ordtak fra denne boka som «Ramaskrik» og «Det du vil at andre skal gjøre mot deg, skal du gjøre mot dem». Og vi har grunnleggende normer i vår kultur som det å være pålitelig, snakke sant, ikke stjele eller lyve, men være ærlige - som alle stammer fra Bibelen, som ble skrevet for 2000 – 3500år siden, og kom til Norge i år 1000 e.Kr (etter Kristus).
Men hva handler boka egentlig om? De fleste av oss har vel hørt om «Juleevangeliet»; om Maria som ble gravid uten å ha sex først og Jesusbarnet i krybben. Kanskje med noen søte baby-engler med små harper og god julestemning ... Men hva handler den egentlig om?
I denne forestillingen forsøker vi å gjenfortelle Bibelens gjennomgående historie i sin helhet: den universelle kampen mellom det gode og det onde; med en Gud som blir født på jorden, kraftige himmelvesener som kontakter menneskene, og menneskenes mulighet til å få guddommelig kraft og spille en viktig rolle i kampen om jorden og menneskenes sinn.
- May Elin Sele
«Tusen takk for en Enestående monolog. Vanvittig bra fremføring av tidenes budskap fra skapelsen og frem til i dag, med fokus på den store Gaven som ble gitt i julen - Få virkemiddel, men fremført med stor innlevelse. Dette må på en større scene så mange får høre.»
- Ingunn Eik
«Flott ny juleforestilling som kan anbefales på det varmeste.»
- Vigdis Othelie Christensen
Sang er en viktig kulturbærer, og er kanskje den tydeligste kulturelle formen som vi har klart å overlevere fra generasjon til generasjon, som en del av våre tradisjoner i «de tusen hjem». Særlig julesangene. Vi har derfor valgt å bruke utdrag fra julesanger som har preget Norge gjennom de siste 300 årene, som en ramme og gjennomgående tråd i fortellingen.
Det blir mange kjente, og mindre kjente norske sanger, men også noen internasjonale sanger, da Norge, og særlig kystbyene, har lang fartstid i internasjonal handel med impulser fra verden - og en helt ny julesang!
I 1995-96 spilte Svein Tindberg «Markusevangeliet» på Det Norske Teateret. De opprinnelige 19 forestillingene ble til 220 forestillinger og videre turné og nye oppsetninger.
På denne tiden var Heidrun Sangvik 16-17 år og vurderte veldig å utdanne seg til skuespiller. Hun hadde veldig lyst til å reise og se «Markusevangeliet» men fikk det ikke til. Istedenfor skrev hun et brev til Tindberg og spurte han litt om hvordan det var å jobbe som skuespiller. Og hun fikk svar.
Likevel, lang historie kort, ble det ikke teater på henne den gangen, og det gikk 25 år før hun begynte å jobbe profesjonelt som skuespiller.
Sangvik sier at selv om hun ikke så «Markusevangeliet» tror hun konseptet om å gjøre teater av Bibelen har ligget bak i bevisstheten og inspirert henne til å lage sin juleforestilling, som kort sagt er juleevangeliet fortalt i sin store sammenheng. Til premieren i 2023 var tittelen på forestillingen «Jul i Arendal, Norge, Europa, Jorden, Melkeveien, Universet» for å knytte den til Arendal bys 300 års jubileum.
Etter veldig positive tilbakemeldinger fra publikum i 2023, bestemte Sangvik Produksjoner seg for å sette opp forestillingen på nytt i 2024, under tittelen «Juleevangeliet». Sangvik begrunner tittelbyttet med ønsket om en kortere tittel, som reflekterer forestillingens innhold, samtidig som hun likte å ha en referanse i ordlyden til «Markusevangeliet» - som i sin tid motiverte henne til å tenke i retning av skuespillerfaget.
Og kanskje vil «Juleevangeliet» også slå an blant publikum, slik «Markusevangeliet» gjorde i sin tid.
Forestillingen «Juleevangeliet – Din plass i universet» inviterer publikum til å reflektere over sin egen rolle i det større kosmiske dramaet som Bibelens fortellinger skisserer. Tittelen antyder en dypere mening med tilværelsen og foreslår at hver enkelt av oss har en betydningsfull rolle å spille i den universelle kampen mellom godt og ondt, mellom himmelske krefter og jordiske liv.
Ved å koble den bibelske historien med personlig søken etter mening, oppfordrer forestillingen tilskueren til å betrakte hvordan de gamle skriftene fremdeles kan ha relevans i det moderne livet. Den tar for seg tidløse spørsmål som: Hvordan kan vi forstå vår tilknytning til det guddommelige? Hvordan kan vi påvirke og bidra til verden rundt oss? På hvilken måte er våre valg og handlinger koblet til en større, himmelsk harmoni?
Med utdrag fra skriften og musikalske elementer som bærer kulturelle og åndelige budskap gjennom århundrer, blir publikum invitert til å finne sin egen plass i denne rike tradisjonen og historien som fortsetter å forme menneskeheten.
Heidrun Sangvik er en uavhengig skuespiller med erfaring fra både egenproduserte forestillinger og oppdrag for andre. Hun har en bachelorgrader i Samtidsteater fra Universitetet i Agder, samt School of Preforming Arts fra USA og kortere regi- og skuespillerkurs i Norge. I tillegg har hun en bachelor i Personalledelse, økonomi og administrasjon fra Høyskolen i Agder.
Scenekarriere
Sangvik har spilt i en rekke forestillinger som spenner fra barne- til voksen teater, inkludert egne verk som «Drageskogen» og «Valgets kvaler». Hun har også hatt roller i klassikere som «En midtsommernattsdrøm» og «Pinocchio».
Visjon
Sangvik er drevet av ønsket om å skape teater som er relevant og viktig, med en sterk interesse for de mellommenneskelige relasjonene både på scenen og med publikum.
Heidrun Sangvik kombinerer sin kunstneriske lidenskap med administrativ dyktighet, og viser seg som en dedikert og allsidig skuespiller.
Rolf Magne Schmidt Asser har en bakgrunn fra Norges Musikkhøgskole med studier i sang og saksofon. Fra 2002 til 2012 var han ansatt som sanger i Operakoret ved Den Norske Opera. Han har vært medlem av flere av Norges fremste vokalensembler, blant annet Gli Scapoli, Quattro Stagioni, Det Norske Solistkor, Reza ei Ragazzi, og Kristiansand Solistensemble.
Asser synger i vokalensemblet Nordic Voices, som hyppig turnerer i Europa, Japan, Canada og USA. Han har bidratt på rundt tretti CD-innspillinger gjennom sin karriere. I 2010 utgav han soloalbumet «Lysstyrke».
Asser har siden 1996 arbeidet som frilans sanger og har utforsket et bredt spekter av musikalske sjangre, fra popmusikk til samtidsmusikk.
Vi har hatt gleden av å ha med dramaturg Amanda Øiestad Nilsen som "Ytre øye" ved to av prøvene. Nilsen har mastergrad i Dramaturgi fra Aarhus Universitet, tilleggsutdannelse i journalistikk fra Danmarks Medie- og journalisthøyskole og bachelorgrad i Teatervitenskap fra Universtietet i Bergen.